“Onze dry needling behandeling.”

Dry needling

Langdurig ontspannen spieren

“Dry needling is een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut.”

Wat is dry needling?

Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Er wordt gebruik gemaakt van een “droge” acupunctuurnaald.

Dry needling: niet hetzelfde als acupunctuur

Dry needling gebruikt een “droge” (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. Bij klassieke acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden gedurende langere tijd in het lichaam gezet. Dry needling gebruikt éénzelfde soort naaldje, maar die is specifiek gericht op zogenaamde “triggerpoints” die kort gestimuleerd worden.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een verkrampt plekje in een spier (knoop) dat naast lokale drukpijn ook vaak pijn “op afstand” veroorzaakt. De fysiotherapeut gaat op zoek naar deze plaatsen, want het is goed mogelijk dat deze plaatsen de oorzaak zijn van je klachten.

De behandeling
is gericht op het uitschakelen van triggerpoints.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

 • Pijn en stijfheid lokaal in de spier en ook pijn ‘op afstand’
 • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
 • Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
 • Pijnontwijkend gedrag: je gaat ‘anders’ bewegen
 • Hoofdpijn, zeurende pijn in arm/been of duizeligheid

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut zal als eerset door een gesprek en een gericht onderzoek de klachten nader analyseren. Daarna worden de spieren verder onderzocht die mogelijk de pijn veroorzaken. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. Deze plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te laten ontspannen.

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze triggerpoints in de spieren ontspannen. Bij langdurige klachten zal de fysiotherapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been. Daarnaast worden de spieren langs de wervelkolom ook behandeld.

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

 • Acuut; bv. door een verkeerde beweging of ongeval
 • Chronisch; bv. door een langdurig verkeerde (werk)houding
 • Overbelasting door sporten
 • Langdurige aanwezigheid van beweging bv. door gips, brace of sling Psychologische factoren zoals stress en depressie.
 • Voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschillen in beenlengte bv. ontstaan na een botbreuk of operatie
 • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voel je in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort “kramp” gevoel. Dit heet een local twitch response. Daarna ontspant de spier zich vrijwel direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en/
of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur. Hiervoor krijg je rekoefeningen mee van de fysiotherapeut.

Wat gebeurt er na dry needling?

U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden. Voor meer informatie over dry needling kun je terecht op www.dryneedling.nl

Een behandeling bij SocialFysio bestaat altijd uit een combinatie van fysiotherapie, manuele therapie en dry needling. Omdat iedere cliënt

<
Ga terug

Kunnen we je helpen? Maak een afspraak!