Sinds de oprichting van SocialFysio in april 2017 hebben we een mooie groei doorgemaakt van 1 fysiotherapeut naar 4 fysiotherapeuten (David, Marit, eigenaar Patrick en Wouter) en 2 fitcoaches (Jan en Nova). Om deze groei voor elkaar te hebben gekregen zijn er wel wat obstakels voorbij gekomen. De belangrijkste obstakels waren Covid-19 en personeelstekorten. Hierdoor hebben we niet de stabiliteit kunnen waarborgen op allerlei vlakken. Vandaar dat Patrick contact heeft opgezocht met een coach om te bekijken hoe hij de praktijk beter kon maken en houden voor de toekomst.

Bij de start van het coachingsgesprek zijn een aantal onderwerpen aan bod gekomen. Één van de onderwerpen was het opstellen en bepalen van de kernwaarden van SocialFysio. Er zijn 3 kernwaarden opgesteld, namelijk:

  • Sociaal
  • Aandacht
  • Innovatie

Per 1 januari 2024 kunnen we er een kernwaarde bijzetten, namelijk Preventie. Hier komen we later nog op terug in deze blog. De kernwaarden van SocialFysio geven aan waar de praktijk voor staat. Alle werknemers die werkzaam zijn bij SocialFysio passen bij deze kernwaarden.

Kernwaarde Sociaal

Bij de oprichting van SocialFysio heeft Patrick nagedacht over de naam van de praktijk. Omdat wij als fysiotherapeuten met mensen werken is het heel belangrijk om goed met mensen om te gaan. Sociaal zijn is daar een belangrijk onderdeel van. De naam SocialFysio was dan ook erg snel ontstaan. Wij nemen het sociaal zijn heel ruim. Denk bijvoorbeeld aan een simpel gesprek over koetjes en kalfjes of een luisterend oor zijn voor onze klanten.

We bieden ook extra service aan waarbij wij zeer sociaal zijn voor onze klanten. Zo halen wij sommige klanten op bij hun thuis als ze geen vervoer hebben om naar de praktijk te komen. Of we regelen een fysiotherapeut in het buitenland als onze klanten tijdens de wintermaanden in een ander land verblijven.

Daarnaast helpen wij andere praktijken met het maken van een echo als zij vastlopen tijdens het behandelen van hun klanten. Wij hebben hiervoor een samenwerking met ruim 10 andere praktijken in Etten-Leur, Prinsenbeek en Zevenbergen. De huisartsen praktijk van Prinsenbeek stuurt ook regelmatig klanten naar ons toe voor een echo. Wij werken ook samen met één van de huisartsen voor het zetten van injecties onder echogeleiding.

Kernwaarde Aandacht

Naast sociaal zijn is het ook erg belangrijk voor een fysiotherapeut om je klanten centraal te zetten. Vandaar dat aandacht voor SocialFysio een kernwaarde is. Alles begint namelijk met een goed gesprek waarbij er geluisterd wordt naar de klant. Door goed te luisteren komen wij er achter wat er nu precies aan de hand is met onze klant. Het is ook belangrijk om de juiste vragen te stellen over de klacht. Door de juiste afstemming van luisteren en vragen stellen kunnen wij een beter inzicht krijgen in de klacht van onze klant. Hierdoor kunnen wij een betere (differentiaal) diagnose stellen en daar ons behandelplan op instellen.

Voordat we gaan starten met behandelen van de klacht, doen wij natuurlijk ook nog een lichamelijk onderzoek. Omdat iedere klant uniek is zal het lichamelijk onderzoek afgestemd moeten worden op de (differentiaal) diagnose. Bij SocialFysio willen wij de oorzaak van de klacht achterhalen, dus wij onderzoeken altijd de gehele keten waar de klacht onderdeel van uit maakt.

We zullen dit uitleggen door middel van een voorbeeld:

Er komt een klant bij SocialFysio in de praktijk met een knieklacht. Door de juiste vragen te stellen en goed te luisteren blijkt dat de klant geen duidelijke oorzaak van de klacht kan aangeven. Er heeft bijvoorbeeld geen trauma plaatsgevonden. De klant is bijvoorbeeld wel meer gaan hardlopen. Dus het hardlopen zou bepalend kunnen zijn bij het ontstaan van de knieklacht. Wij zullen dan de gehele keten waar de knie onderdeel van uitmaakt onderzoeken.

We starten altijd met een houdingsanalyse waarbij we kijken naar de stand van de voeten, knieën, heupen, bekken en onderrug. Daarna gaan we testen hoe al deze gewrichten bewegen en hoe alle spieren aanvoelen. We onderzoeken ook de kracht van alle spieren in de gehele keten. De gewrichten die niet goed bewegen, de afwijkende stand en alle spieren die gespannen zijn en minder kracht hebben gaan we behandelen. Het kan dus voorkomen dat we helemaal niks met de knie gaan doen omdat de oorzaak van de knieklacht ergens anders vandaan kan komen in de keten.

De opbouw van ons behandelplan bestaat altijd uit het eerst beter laten bewegen en/of functioneren van de gewrichten en spieren. Daarna beginnen we pas met het geven van oefeningen. Als de gewrichten en spieren niet goed functioneren dan kun je ook niet goed trainen met de oefeningen die we geven.

Ter ondersteuning van het lichamelijk onderzoek is het soms ook goed om een echo te laten maken. Wij zijn gespecialiseerd in het maken van echo's. Wij maken ook gebruik van multidisciplinaire samenwerking zoals bijvoorbeeld osteopathie en podotherapie. Alle aandacht gaat dus uit naar onze klanten zodat zij altijd de beste behandeling kunnen krijgen.

Kernwaarde Innovatie

Om de oorzaak van de klacht van onze klanten te kunnen behandelen maakt SocialFysio gebruik van innovatieve behandelmethoden. Daarom is innovatie een belangrijke kernwaarde geworden. SocialFysio staat bekend als de fysiotherapie praktijk voor manuele therapie en als spier- en peesspecialist. Vandaar dat onze behandelmethoden hier ook op afgestemd zijn.

Onze behandelmethoden zijn als volgt:

  • Fysiotherapie
  • Manuele therapie
  • Dryneedling
  • Echografie
  • EPTE therapie
  • eGYM

Als we kijken naar innovatie lopen wij voorop met vooral dryneedling, echografie, EPTE therapie en eGYM. Ons paradepaardje is natuurlijk de echografie. Hiermee kunnen we heel goed in beeld brengen of er iets aan de hand is met de spieren, pezen, gewrichten, kapsels, banden en slijmbeurzen. En met dryneedling, EPTE therapie en eGYM kunnen we dit heel goed behandelen.

Daarnaast heeft SocialFysio ook nog 2 docenten aan boord. Wouter is docent aan de manuele therapie opleiding en Patrick is docent aan de dryneedling opleiding. Hierdoor blijft SocialFysio altijd up-to-date wat ten goede komt aan de kwaliteit van deze behandelmethoden.

NIEUW: Kernwaarde Preventie

Zoals eerder verteld in deze blog hebben we sinds 1 januari 2024 een extra kernwaarde toegevoegd. De kernwaarde waar het om gaat is Preventie. Als fysiotherapeuten willen wij bij SocialFysio onze klanten weer in beweging krijgen en fitter maken. Om dit te bereiken maken wij gebruik van onze behandelmethoden. Maar wat gebeurt er eigenlijk als onze klanten uitbehandeld zijn? Deze vraag zullen we nu gaan beantwoorden. En het simpele antwoord is natuurlijk Preventie.

Aan het einde van een behandeltraject gaven wij normaal gesproken oefeningen mee naar huis samen met een aantal adviezen. Helaas blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat klanten niet therapietrouw zijn als het gaat om huiswerkoefeningen en adviezen opvolgen. Het komt dan vaak voor dat klanten binnen een paar weken tot maanden weer terug gaan naar de fysiotherapeut met dezelfde klacht. Dit gebeurt helaas ook bij ons in de praktijk. Onze eigenaar heeft daar een oplossing voor gevonden, namelijk de eGYM.

Met de eGYM kunnen we al onze klanten die daar behoefte aan hebben preventief aan hun klacht laten werken. De eGYM is een innovatief en revolutionair fitness concept waarmee je alle belangrijke spiergroepen van het menselijk lichaam kunt trainen. Voordat je met de eGYM aan de slag gaat worden er een aantal testen afgenomen. Aan de hand van de uitslag van deze testen wordt de eGYM helemaal op maat ingesteld. Je traint dus altijd op je eigen niveau met de juiste instelling en het juiste gewicht. Iedere 6 trainingen past het systeem zich aan zodat jij altijd op het juiste niveau blijft trainen. En door het spelelement blijft het altijd uitdagend om door te blijven sporten.

Tijdens een behandeltraject zullen onze fysiotherapeuten aandacht vragen voor preventie en dus de eGYM. Iedereen krijgt bij ons de mogelijkheid om GRATIS kennis te kunnen maken met het eGYM fitness concept. Onze fysiotherapeuten zullen je hiervoor voorstellen aan onze fitcoaches Jan en Nova. Zij kunnen jou alles vertellen over dit mooie fitness concept.

Preventie is de toekomst binnen de fysiotherapie en daarom zijn wij hier al mee aan de slag gegaan om ervoor te zorgen dat iedereen fitter blijft op de lange termijn!

Afspraak maken? https://socialfysio.mijnzorgtoegang.nl/app/#/eerste-afspraak-maken